top of page

Bloomsday 2022, Oostende!

Op donderdag 16 juni 2022 vierde Oostende James Joyce, met een publicatie, expo, picknick, wandeling en optreden.

Palmen en Passie

februari 2022

CONNIEPALMEN22_ZO_012_lieve.JPG

Palmen en Passie

Connie Palmen kwam de Nederlandse letteren binnen als een komeet. Dertig jaar geleden verscheen ‘De Wetten’, een meeslepende Bildungsroman. Vandaag is die aan zijn veertigste druk toe en wereldwijd vertaald.



Het werd tijd om la Palmen als centrale figuur voor Liefde tussen de Lijnen naar Oostende uit te nodigen, Palmen en Passie zeg maar. 

CONNIEPALMEN22_ZO_003_lieve.JPG

Conversaties met Connie Palmen

Wat een absoluut genoegen was het voorbije weekend, waar je in je vrije tijd naar toegewerkt hebt! PALMEN EN PASSIE bracht wat de titel van het literaire Valentijnweekend vermocht: de snedige frasen – zeg maar dash of grinta - van Connie Palmen, de bedachtzame replieken van Paul Verhaeghe bij de schijnbaar onschuldige vragen van Alicja Gescinska en dan de theatrale stem en accordeon van het duo Sarh D’Hondt en Stijn Bettens. De zinnen, het grote notitieboek waardig, floten om je oren.

foto's ©Lieve Boussauw


CONNIEPALMEN22_ZO_055_lieve.JPG

Valentijn voor Connie

De apotheose daalde in tijdens de matinee op zondag. ‘Valentijn voor Connie’ mag dan randje kitsch klinken, de acts van haar vrienden waren ver weg van de onoprechtheid waar je in het gewone leven niet aan ontsnapt. Presentatrice Jelle Van Riet zette in, ze zou de ideale spreekwoordelijke maïzena tussen de artiesten blijken. Tom Van Laere sloeg de juiste toon aan op gitaar en mondharmonica, Nina Wijers kietelde je met haar slimme gedachtenwendingen, Maartje Wortel had het over het diepe verlangen te tongen met het ‘voorwerp’ van deze feestelijkheid, Els Dottermans bracht het drama van de afhankelijkheid van de vrouw tot leven in Was Will das Weib - haar ogen spoten vuur - en Gregory Frateur bracht ons naar andere oorden, gewikkeld in de warme deken van zijn stem. Connie Palmen las tenslotte voor hoe eerste verliefdheid is (uit I.M., wat dacht je?) en je wist het weer allemaal... Kers op de taart bleek het lied ‘Avond’ (Boudewijn D.G.), in drie stemmen gezongen voor haar en voor ons. Daverend applaus, het refrein “De dingen gaan voorbij, maar ik geloof in jou en mij” nog uren nazinderend in je hoofd.
Ik zal niet licht de sluier van licht en liefde vergeten die die twee dagen over de hoofden van gasten en publiek zweefde. Deugddoend is een veel te mager begrip voor wat je niet kan bevatten maar straalt.

kinderen van de zee

Oostende heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, maar de zee is onmiskenbaar dé grootste inspirator en muze

zaterdag 23 oktober om 20 uur
De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18, 8400 Oostende

Stephan Vanfleteren

Eén gast staat alvast centraal: fotograaf Stephan Vanfleteren. Naast prachtig film- en fotomateriaal brengt hij in zijn kielzog een pak bijzondere gasten mee. Aäron Fabrice de Kisangani is strandjutter. Freddy Derees is oud-IJslandvaarder. Ineke Steevens (Navigo Museum) ademt de Noordzee. Roland & Malvin - aka Roland Van Campenhout en Nico Goethals (artiestennaam Malvin Moskalez) - zorgen voor muziek mét roots. Guinevere Claeys (De Standaard, Canvas) stelt de juiste vragen.

In woord, beeld en muziek houden we hun zeezucht tegen het licht.

Tickets via De Grote Post Oostende.

© foto zee: Stephan Vanfleteren

(c) Eva Rossie

Parcours d'amour

de weg van de liefde loopt nooit dood

De titel komt natuurlijk van het soort steenwegen in dit land waar vanachter het raam gelokt en verleid wordt. In de binnenstad van Oostende zullen vijftien vitrines centraal staan, ingericht langs een belevingsparcours. Met korte live acts van 25 podiumdichters, muzikanten en andere artiesten. Met andere fascinerende vitrines waar je vooral louter naar kijkt – tableaux vivants, kunstwerken, tekst en scenografie, projectie – en/of luistert (soundscape, podcast). Telkens vanop de stoep, turend door het raam. Op wandel op je eigen tempo.  


De geplande editie van februari 2021 werd uitgesteld.

© foto eva rossie

Het is ingewikkeld
(maar niet hopeloos)

zondag.JPG

Editie 2024 was een drieluik

LUIK1 Tijdens de eerste statie van het drieluik wordt het ingewikkeld, maar ook best spannend.
Wie vragen we op het podium en waarom?

Bij Oscar van den Boogaard krioelt het, zowel in zijn romans als in zijn eigen biografie, van de gebeurtenissen die vertrekken van en terugkeren naar de (niet altijd beantwoorde) liefde. Delphine Lecompte slaat en zalft. Tobi Lakmaker schrijft. Het duo Tijmen Govaerts en Julie Cafmeyer bracht een selectie korte theaterdialogen uit het wereldrepertoire, meer bepaald uit de afdeling ‘Het is ingewikkeld’. Roosbeef aka Roos Rebergen begon haar eerste band op haar vijftiende en viel meteen in de prijzen. 

LUIK 2 Tijdens de tweede statie van het drieluik wordt het nog ingewikkelder, maar niet hopeloos. In die mate dat we er naast presentatrice Jelle Van Riet ook een relatiedeskundige bijhalen.
Maud Vanhauwaert is naast schrijfster ook een waar podiumtalent. Zij kwam vertellen hoe dat precies zit, andermaal sprankelend present.
In de romans van de veelbejubelde auteur Saskia De Coster wemelt het van de ingewikkelde relaties. Ook nu gaf ze zich bloot voor een publiek, ditmaal niet in een glazen huis in een museumzaal, maar op het podium in De Grote Post. 
Herman Brusselmans is een begrip, en was er met zijn kortgeknipt haar helemaal bij. En wie anders dan seksuoloog en relatietherapeut Rika Ponnet konden wij om feedback vragen bij de verhalen van deze auteurs? 
De keuze om Nele Van den Broeck de muzikale intermezzi voor haar rekening te laten nemen was geen toeval. Deze actrice, columniste en romancière heeft maar één thema: ‘het is ingewikkeld’. 

LUIK 3 Het is ingewikkeld, ook voor de dieren.

Ziehier het antwoord: Misschien wisten zij alles: 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. Dat is dé bijbel van de dierenverhalen. Van 8 tot 88 jaar. De veelbekroonde schrijver-dichter Toon Tellegen kwam ons hoogst persoonlijk vertellen over de relaties tussen de mier, de kikker, de sprinkhaan, en uiteraard de eekhoorn. Deze wezens (die zo op mensen lijken) ontmoeten elkaar in allerlei bizarre situaties en voeren mijmerende gesprekken.

  • Facebook

©2020 door EXIL.

bottom of page